KANZ is een werkwijze om problemen van kwetsbare en overbelaste gezinnen samen met het gezin en de omgeving aan te pakken en op te lossen. Geen hulp op afstand met brieven, niet praten over, maar erop af en doen. Het hoofddoel van KANZ is het wegnemen of verminderen van ontwikkelingsbedreigingen van jeugdigen die opgroeien in gezinnen die de aansluiting met de samenleving dreigen te verliezen. Vaak veroorzaken deze gezinnen overlast in hun omgeving en dreigt er een uithuisplaatsing van de minderjarige kinderen enz.
Het gezin of haar omgeving ervaart problemen op verschillende leefgebieden zoals de opvoeding van de kinderen, het voeren van de (financiële) huishouding, het individueel welzijn van de gezinsleden, de partnerrelatie en handhaving in de maatschappij. De gezinsleden hebben vaak al veel hulp gehad zonder afdoende succes. Het gezin is veelal wantrouwend geworden richting hulpverleningsinstanties en mijdt deze. Daarnaast zijn er onvoldoende beschermende factoren rond het gezin aanwezig of worden deze onvoldoende benut.
De gezinnen hebben gemeen dat de aanwezige problemen groter worden en zich opstapelen waardoor de draagkracht van het gezin aangetast wordt. In alle gezinnen is door de zeer uiteenlopende problemen sprake van een zorgelijke leefsituatie voor één of meerdere minderjarige jeugdigen. De jeugdige wordt hierdoor ernstig in zijn ontwikkeling bedreigd en/of dreigt er (weer) een justitiële maatregel. KANZ richt zich op álle problemen en creëert een totaalaanbod voor het hele gezin, samen mét het gezin.